ciasto kruche,
Piżamowe party do 13, późne śniadanie i jeszcze późniejszy obiad a do tego deser musi być :)
Kiedyś, gdzieś me oczy dorwały przepis na placek rabarbarowy..
Same zdjęcie sprawiło, iż ślinotok w mej buzi się odezwał niczym Niagara Falls leciał, leciał...
Kupiłam rabarbar, przepis zredukowałam do tych najprostszych - w leniwą niedzielę to człowiek myśli tylko o łatwiźnie :) i co ?
Wyszedł :)
Placek rabarbarowy - placek przepyszny, kwaskowatość połączona z nutką słodkiego, kruchego ciasta.
Zwę go ciastem "goście idą " bo czas robienia jest zadowalająco krótki.
Cała Blankowa rodzinka pożera go " na momencie", więc może i wam wpasuje się w kubki smakowe ?:)
Niżej przepis :)
Placek Rabarbarowy :
Składniki
Ciasto kruche i kruszonka
- 170 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 120 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowania:
-> Formę ok. 20x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
-> Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, masło i jajko. Rozcierać palcami masło, ugnieść ciasto tak by połączyło się w jedną całość. Zrobić kulę, zawinąć w folię i do lodówki
->W tym czasie zająć się farszem. Pokroić rabarbar ( ok 1- 2 cm) dodać miód, 2 łyżki cukru i waniliowy.
Wszystko wymieszać i odstawić na bok
-> Wyjąć ciasto z lodówki i kule przeciąć na dwa kawałki ( mniejszy i nie dużo większy ) Tym mniejszym kawałkiem ciasta wykładamy dno formy i boki - jak zabraknie "pożyczamy" z drugiej kuli ;) jednak starajmy się by spód placka był cienki, zatem polecam rozcierać palcami. Taki wyłożony spód dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 min , 160 stopni. Pieczemy do złotego koloru :)
-> W tym czasie sprzątam - Wy tez możecie ;)
Po 25 minutach wyjmujemy upieczony spód i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Na upieczony spód kładę farsz a na farsz tarkuję drugą kulę ciasta :) wkładam wszystko do piekarnika na 35-40 minut i piecze na lekko złotawy kolor. Po upieczeniu sypię cukrem pudrem i voilà!
Smacznego !
Taki placek ( ostrzegam z góry) szybko znika :)
Czort po tym wszystkim musiał zadowolić się lizakiem, bo za mało było !
Czort ubrany w musztardówkę od The Holly Polly :)
Leniwa niedziela
Przy niedzieli to tak fajnie pospać dłużej.Piżamowe party do 13, późne śniadanie i jeszcze późniejszy obiad a do tego deser musi być :)
Kiedyś, gdzieś me oczy dorwały przepis na placek rabarbarowy..
Same zdjęcie sprawiło, iż ślinotok w mej buzi się odezwał niczym Niagara Falls leciał, leciał...
Kupiłam rabarbar, przepis zredukowałam do tych najprostszych - w leniwą niedzielę to człowiek myśli tylko o łatwiźnie :) i co ?
Wyszedł :)
Placek rabarbarowy - placek przepyszny, kwaskowatość połączona z nutką słodkiego, kruchego ciasta.
Zwę go ciastem "goście idą " bo czas robienia jest zadowalająco krótki.
Cała Blankowa rodzinka pożera go " na momencie", więc może i wam wpasuje się w kubki smakowe ?:)
Niżej przepis :)
Placek Rabarbarowy :
Składniki
Ciasto kruche i kruszonka
- 170 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 120 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowania:
-> Formę ok. 20x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
-> Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, masło i jajko. Rozcierać palcami masło, ugnieść ciasto tak by połączyło się w jedną całość. Zrobić kulę, zawinąć w folię i do lodówki
->W tym czasie zająć się farszem. Pokroić rabarbar ( ok 1- 2 cm) dodać miód, 2 łyżki cukru i waniliowy.
Wszystko wymieszać i odstawić na bok
-> Wyjąć ciasto z lodówki i kule przeciąć na dwa kawałki ( mniejszy i nie dużo większy ) Tym mniejszym kawałkiem ciasta wykładamy dno formy i boki - jak zabraknie "pożyczamy" z drugiej kuli ;) jednak starajmy się by spód placka był cienki, zatem polecam rozcierać palcami. Taki wyłożony spód dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 min , 160 stopni. Pieczemy do złotego koloru :)
-> W tym czasie sprzątam - Wy tez możecie ;)
Po 25 minutach wyjmujemy upieczony spód i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Na upieczony spód kładę farsz a na farsz tarkuję drugą kulę ciasta :) wkładam wszystko do piekarnika na 35-40 minut i piecze na lekko złotawy kolor. Po upieczeniu sypię cukrem pudrem i voilà!
Smacznego !
Taki placek ( ostrzegam z góry) szybko znika :)
Czort po tym wszystkim musiał zadowolić się lizakiem, bo za mało było !
Czort ubrany w musztardówkę od The Holly Polly :)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Sylwia
I tak smakuje ;)
UsuńUwielbiam rabarbar! ;)
OdpowiedzUsuńI ja :) i ja :)
UsuńSuper, pycha, my też niedziele z tartą rabarbarową zaliczyliśmy 😄
OdpowiedzUsuńWidziałam :) :*
UsuńCiasto mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńA ja je rok temu odkryłam :)
UsuńUwielbiam takie proste zestawienia :-)
OdpowiedzUsuńi jaaa :)
UsuńMniam, baardzo smacznie wygląda to ciasto i może skuszę się na upieczenie ;)
OdpowiedzUsuńjak to mówią " spróbujesz? nie pożałujesz ! :) "
Usuń