ciasto kruche,

Leniwa niedziela

19:00:00 Ana B 12 Komentarze

Przy niedzieli to tak fajnie pospać dłużej.
Piżamowe party do 13, późne śniadanie i jeszcze późniejszy obiad a do tego deser musi być :)
Kiedyś, gdzieś me oczy dorwały przepis na placek rabarbarowy.. 
Same zdjęcie sprawiło, iż ślinotok w mej buzi się odezwał niczym Niagara Falls leciał, leciał...

Kupiłam rabarbar, przepis zredukowałam do tych najprostszych - w leniwą niedzielę to człowiek myśli tylko o łatwiźnie :) i co ?
Wyszedł :)
Placek rabarbarowy - placek przepyszny, kwaskowatość połączona z nutką słodkiego, kruchego ciasta.
Zwę go ciastem "goście idą " bo czas robienia jest zadowalająco krótki.
Cała Blankowa rodzinka pożera go " na momencie", więc może i wam wpasuje się w kubki smakowe ?:)
Niżej przepis :)




Placek Rabarbarowy :
 Składniki

Ciasto kruche i kruszonka
- 170 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 120 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła 
- 1 jajko

Nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy

Przygotowania:
 -> Formę ok. 20x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

 -> Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, masło i jajko. Rozcierać palcami masło, ugnieść ciasto tak by połączyło się w jedną całość. Zrobić kulę, zawinąć w folię i do lodówki

->W tym czasie zająć się farszem. Pokroić rabarbar  ( ok 1- 2 cm) dodać miód, 2 łyżki cukru i waniliowy.
Wszystko wymieszać i odstawić na bok

-> Wyjąć ciasto z lodówki i kule przeciąć na dwa kawałki ( mniejszy i nie dużo większy ) Tym mniejszym kawałkiem ciasta wykładamy dno formy i boki - jak zabraknie "pożyczamy" z drugiej kuli ;) jednak starajmy się by spód placka był cienki, zatem polecam rozcierać palcami. Taki wyłożony spód dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 min , 160 stopni. Pieczemy do złotego koloru :)

-> W tym czasie sprzątam - Wy tez możecie ;)
Po 25 minutach wyjmujemy upieczony spód i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Na upieczony spód kładę farsz a na farsz tarkuję drugą kulę ciasta :) wkładam wszystko do piekarnika na 35-40 minut i piecze na lekko złotawy kolor. Po upieczeniu sypię cukrem pudrem i voilà!

Smacznego ! 
Taki placek ( ostrzegam z góry) szybko znika  :)
Czort po tym wszystkim musiał zadowolić się lizakiem, bo za mało było !



Czort ubrany w musztardówkę od The Holly Polly :)

Podobne posty

12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, pycha, my też niedziele z tartą rabarbarową zaliczyliśmy 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie proste zestawienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, baardzo smacznie wygląda to ciasto i może skuszę się na upieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mówią " spróbujesz? nie pożałujesz ! :) "

      Usuń