kuchnia matki Blankowej,

Na pierniki nigdy nie jest za późno ;)

16:18:00 Ana B 14 Komentarze

Święta minęły nam szybko, zbyt szybko.
Rozleniwiły, napełniły sielanką.
Dużo wolnych chwil razem, sporo litrów wypitej herbaty, kawy czy grzańca :)
Rodzinne ciepło, gwar, poranny chaos, zamieszanie - i kto by pomyślał, że mnie to wcale nie denerwowało :)
W naszej rodzinie początkuję celebrowanie pewnych, ważnych czy mniej ważnych chwil.
Od urodzenia Czorta robimy pierniki. Te 'robimy' w tamtym roku ograniczyło Czorta do podania mi składników a na koniec konsumpcji :)
W tym roku było już inaczej - zdecydowanie widać jak to moje dziecko urosło.
Blanka podeszła do zadania z wielkim zaangażowaniem.
Tak bardzo chciała wszystko robić sama, że aż się trzęsła jak chciałam rozwałkować ciasto czy przyłożyć foremkę.

Pierniki wyszły smakowite !
Przepis znajdziecie niżej, pewnie przyda się kiedyś :)

Dziękujemy bardzo za dostarczenie składników i gadżetów Pysznej Paczce.
Nie wiecie co to jest ?
PysznaPaczka.pl to comiesięczny, tajemniczy, kulinarny zestaw Ugotuj-To-Sam a zarazem kurs gotowania dla pasjonatów kulinariów.
Chcecie wiedzieć więcej ? klikajcie :)  -> KLIK

 Przepis na pierniki
Potrzebne:
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka kakao
- 1 op. przypraw do piernika
- 750 g mąki
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

-  do dekoracji : posypka do dekoracji, lukier itd.


Przygotowanie:
Wszystkie składniki ( oprócz mąki, sody, żółtek )podgrzewamy aż powstanie jednolita masa. Ciepłą masę wlewamy do miski, dodajemy mąkę, sodę i żółtka. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto cienko rozwałkujemy ( lepiej użyć do tego folii, wtedy nie będzie się tak lepić) i wykrawamy pierniczki za pomocą foremek.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w temp. 160 stopni C.
Gdy ostygną ozdabiamy :)


Spijam właśnie kawę obgryzam długie nogi jelenia ( nogi niczym ośmiornicze -taka inwencja twórcza Blanki ) i wspominam ten czas! :)
















Podobne posty

14 komentarzy:

  1. napewno pyszne :) ale Blanka już duża :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało as ostatnio :( a babci trzeba pogratulować - zdjęcia piękne !!!
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia miała przyspieszony kurs w 3 minuty ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam pierniczki a Wy jestescie sliczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie słodki buziak!!!

    Zdjęcia fantastyczne a jeśli chodzi o pierniki to ja tez kocham je o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takim to akcentem idę wszamać ślimaka ;)

      Usuń
  5. Z taką pomocnicą to robota wrze :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne formy, pamiętasz może gdzie je kupiłaś? Ja ostatnio z córeczką robiłam kruche ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Formy oprócz gwiazdek kupiłam w Ikei :)

      Usuń